4 Tips om je koeien te beschermen tegen de kou

New Project (34)

De koudere tijd van het jaar is weer aangebroken. Maar die kou brengt ook wat risico’s met zich mee. We geven je tips om je dieren goed de extreem koude dagen door te laten komen.

Tip 1: Bescherm de kalveren tegen de kou en tocht

Trek je zelf de winterjas weer aan? Doe dan je kalfjes ook een jas aan, met kalverdekjes en extra stro zorg je ervoor dat lichaamswarmte conserveert. Verhoog bij vrieskou de concentratie melkpoeder met zo’n 10% om de energiedichtheid te verhogen. Bij twijfel kan je altijd met je adviseur of onze kalverspecialist contact opnemen. Let ook op de aanmaaktemperatuur van kunstmelk, met lage buitentemperaturen koelt de melk namelijk sneller af. Heb je een drinkautomaat? Isoleer dan de ruimte waar de automaat staat, controleer ook op bevroren leidingen en hang eventueel een warmtelamp op om de temperatuur boven het vriespunt te houden in de technische ruimtes. Heb je pas geboren kalfjes? Zorg dan dat zij direct warm en droog gehuisvest worden.

Tip 2: Verhoog bij vrieskou de energiedichtheid van je rantsoen

Kou reageert vooral op de onderhoudsbehoefte van het dier. Dit vraag meer energie. Dus zorg dat die kachel aan het branden blijft, gooi er een extra blok hout op! Let ook op het vetgehalte in de melk. Wanneer het vetgehalte gaat stijgen voer je nog niet genoeg energie. Dieren vragen bij een temperatuurdaling van 1 graad 750 gram snijmais per koe per dag extra, dat is zo’n 200 gr droge stof snijmais of maismeel. Compacte rantsoenen die veelal wat lager in de ds-gehalte zitten, dien je nu te verhogen zodat je rond die 40% droge stof uitkomt. Vermijd te allen tijde het voeren van ijsklonten, deze leggen de bacteriën namelijk stil in de pens, dit zet meteen de pensfermentatie onder druk. Natte bijproducten zullen bij vrieskou lastig zijn om te voeren. Overleg in dat geval met je adviseur om tijdelijk drogere energierijke krachtvoermengsels te verstrekken. Probeer indien mogelijk ook lauw water te verstrekken, bijvoorbeeld water dat uit de voorkoeler van de melktank komt. Heb je weinig mogelijkheden om lauw water te verstrekken, zorg dan dat je handmatig wat emmers warm water door het koude water voegt.

Tip 3: Voorkom koudestress

Koeien kunnen onderkoeld raken bij temperaturen onder de nul. Tekenen van onderkoeldheid zijn lagere waterconsumptie, minder bewegingen van en naar het voerhek (voeropname daalt), dof haarkleed en lagere ademhalings- en hartfrequentie. Transitiekoeien mobiliseren sneller lichaamsreserves en zijn meer vatbaar voor koudestress.

Tip 4: Geef extra aandacht aan het melkproces

Controleer tijdens het melken op aantasting van de speenpunten (frostbite). Door ijsvorming kan de hoogte van het vacuüm veranderen bij de speen. Na de reiniging haal je de melkklauwen los en maak je het goed schoon en droog. In geval van een automatisch melksysteem kun je eventueel de slangreiniging uitschakelen (overleg dit wel even met je dealer). De robotruimtes verwarmen is uiteraard altijd nog de beste optie. Plaats warmtelampen, gaskappen of een heteluchtkanon om de temperatuur boven het vriespunt te houden. Hou ook ramen, deuren en ventilatieschachten van de technische ruimte gesloten.

Meer weten over hoe om te gaan met de kou en je vee? Neem contact op met je adviseur.

Scroll naar boven