4 tips voor de tweede snede

Grassnede Feijen

Wat hebben we een lading gras voorbij zien komen de laatste tijd, met mega kuilen! In ons vorige artikel gaven we aandacht aan het bemesten voor de tweede snede. Nu de tweede snede er (voor de meesten) weer aankomt nemen we je nog even mee in het volgende oogstmoment!

Onze adviseurs geven hun ogen goed de kost en zien een heleboel percelen voorbijkomen. Over het algemeen zien we op de percelen die een vroege eerste snede hadden een nette tweede snede groeien. De percelen die laat en extreem zwaar gemaaid zijn laten op veel percelen kale/holle plekken zien. Tussen de nieuwe groeipunten zie je lange/stekelige stoppels staan.

Voor zulke percelen adviseren we dan ook het volgende:

1. Extra water

Allereerst hopen we nog een op flinke bui de komende dagen zodat het gras nog een kleine oppepper krijgt. Beschik je over een beregeningssysteem, dan doe je er goed aan deze te gebruiken (als er geen regen komt).

2. Op tijd maaien

Als dat gras dan wat water heeft gehad is het zaak hem vrij snel te maaien en dan eigenlijk weer ‘opnieuw’ te beginnen. je maait dus eigenlijk in dienst van de derde snede. Snel maaien betekent dat je ± vier weken na de eerste snede opnieuw maait.

3. Eventueel wiedeggen en doorzaaien

Daarnaast zou je er voor kunnen kiezen om na deze tweede snede te gaan wiedeggen en doorzaaien voor een dichtere zode. Zo groeien er minder onkruiden en ‘verkeerde’ grassen in de open zode.

4. Eventueel apart inkuilen

Tot slot zou je er ook nog aan kunnen denken om deze snede apart in te kuilen zodat je dit gras afhankelijk van de kwaliteit aan de pinken kunt voeren. We zitten namelijk in de tijd van het jaar dat het gras snel gaat schieten, en dat dode stoppels van de vorige snede nog weer meegemaaid gaan worden. De kans is dus groot dat de tweede snede van mindere kwaliteit is.

Wil je weten wat het best past bij jouw perceel? Vraag je adviseur om advies!

Scroll naar boven