Heb je de winterjas weer uit de kast gehaald? Dan is het hoog tijd om ook aan de warmte van je kalfjes te denken. Met deze tips zul je je kalfjes blij maken.
Tip 1: Creëer extra warmte
Kalfjes zijn nog niet in staat om zelf hun temperatuur goed te reguleren. Trek daarom je kalfjes een kalverdekje aan zodra het kouder is dan 15 graden. Extra (en droog!) stro zorgt er ook voor dat het kalfje zich goed warm kan houden.
Tip 2: Verhoog de energiedichtheid van de melk
Een kalf heeft energie nodig om te groeien. Is het buiten koud, dan heeft het extra energie nodig om zich warm te houden, zorg dat die kachel aan het branden blijft! We adviseren daarom om kalveren in een koude periode 10 % extra energie te geven. Dit kan door 10% extra melkpoeder per liter melk te geven of door dagelijks 1 liter melk extra te voeren met dezelfde concentratie (in dat geval drie keer per dag voeren). Zorg voor de juiste aanmaaktemperatuur van de melk, meestal 45 tot 55 graden Celsius. Verstrek de kunstmelk vervolgens bij een temperatuur van 39 tot 40 graden Celsius op vaste tijdstippen van de dag.
Tip 3: Verstrek voldoende water
Je zou er misschien niet direct aan denken, maar water is ook bij kou erg belangrijk. Kijk eens kritisch naar de watervoorziening bij de kalfjes, kunnen ze voldoende water drinken? De vuistregel is dat een kalf 10% van zijn eigen lichaamsgewicht aan water moet drinken per dag. Heb jij een kalfje van 60 kilo, dan zou deze dus 6 liter water moeten drinken naast de melk. Daarnaast is de temperatuur van het water ook belangrijk. Probeer indien mogelijk lauw water te verstrekken, bijvoorbeeld water dat uit de voorkoeler van de melktank komt. Heb je weinig mogelijkheden om lauw water te verstrekken, zorg dan dat je handmatig wat emmers warm water door het koude water voegt.
Tip 4: Zorg voor ventilatie
Als het kouder wordt zijn we gewend alles te sluiten om de kou en tocht buiten de deur te houden. Echter wordt nog wel eens vergeten dat ventilatie juist heel belangrijk is. Halverwege november (2021) zagen we een heel hoge luchtvochtigheid van wel 85%. Met zo’n hoge luchtvochtigheid stijgt de virusdruk. Blijf dus ondanks de kou goed ventileren en probeer de luchtvochtigheid door goede ventilatie laag te houden. Let wel op een gezonde luchtstroom en voorkom puttrek. Bij gekoppelde gebouwen ontstaat via de kelders namelijk luchtverplaatsing van de ene naar de andere ruimte. Met deze lucht kunnen ziektekiemen zich tussen de (leeftijds)groepen verspreiden.
Koeien hebben minden snel last van de kou in vergelijking met de kalfjes. Maar bij extreme kou zul je voor je koeien ook het een en ander aan maatregelen moeten nemen. Daar lees je meer over in dit artikel. Wil je meer weten over het gezond houden van je kalfjes in de winter? Neem dan contact op met jouw adviseur.