Blogs

5 Tips om je koeien te beschermen tegen de kou

New Project (34)

Afgelopen weekend maakte onze collega Ron bovenstaande foto. Wat een plaatje hè? Mooi gezicht, al die boerenerven bedekt met een laag sneeuw! Maar die kou brengt ook wat risico’s met zich mee. We geven je tips om je dieren goed de koude dagen laten door te komen.

Tip 1: Verhoog de energiedichtheid van je rantsoen

Kou reageert vooral op de onderhoudsbehoefte van het dier. Dit vraag meer energie. Dus zorg dat die kachel aan het branden blijft, gooi er een extra blok hout op! Let ook op het vetgehalte in de melk. Wanneer het vetgehalte gaat stijgen voer je nog niet genoeg energie. Dieren vragen bij een temperatuurdaling van 1 graad 750 gram snijmais per koe per dag extra, dat is zo’n 200 gr droge stof snijmais of maismeel. We hebben nu al snel een temperatuurverschil van 10 graden ten opzichte van normaal. Dat betekent dat je 10x 200 gr droge stof, dus 2 kilo, extra droge stof dient te voeren. Compacte rantsoenen die veelal wat lager in de ds-gehalte zitten, dien je nu te verhogen zodat je rond die 40% droge stof uitkomt. Vermijd te allen tijde het voeren van ijsklonten, deze leggen de bacteriën namelijk stil in de pens, dit zet meteen de pensfermentatie onder druk. Natte bijproducten zullen de komende weken lastig zijn om te voeren. Overleg daarom met je adviseur om tijdelijk drogere energierijke krachtvoermengsels te verstrekken. Probeer indien mogelijk ook lauw water te verstrekken. Heb je weinig mogelijkheden om lauw water te verstrekken, zorg dan dat je handmatig wat emmers warm water door het koude water voegt.

Tip 2: Voorkom koudestress

Koeien kunnen onderkoeld raken bij temperaturen onder de nul. Tekenen van onderkoeldheid zijn lagere waterconsumptie, minder bewegingen van en naar het voerhek (voeropname daalt), dof haarkleed en lagere ademhalings- en hartfrequentie. Transitiekoeien mobiliseren sneller lichaamsreserves en zijn meer vatbaar voor koudestress.

Tip 3: Bescherm de kalveren tegen de kou en tocht

Een droge ligplaats voor de kalveren is een absolute must. Zorg voor extra stro en kalverdekjes om lichaamswarmte te conserveren. Verhoog de concentratie melkpoeder met zo’n 10% om de energiedichtheid te verhogen. Bij twijfel kan je altijd met je adviseur of onze kalverspecialist contact opnemen. Let ook op de aanmaaktemperatuur van kunstmelk, met lage buitentemperaturen koelt de melk namelijk sneller af. Heb je een drinkautomaat? Isoleer dan de ruimte waar de automaat staat, controleer ook op bevroren leidingen en hang eventueel een warmtelamp op om de temperatuur boven het vriespunt te houden in de technische ruimtes. Heb je pas geboren kalfjes? Zorg dan dat zij direct warm en droog gehuisvest worden.

Tip 4: Geef extra aandacht aan het melkproces

Controleer tijdens het melken op aantasting van de speenpunten (frostbite). Door ijsvorming kan de hoogte van het vacuüm veranderen bij de speen. Na de reiniging haal je de melkklauwen los en maak je het goed schoon en droog. In geval van een automatisch melksysteem kun je eventueel de slangreiniging uitschakelen (overleg dit wel even met je dealer). De robotruimtes verwarmen is uiteraard altijd nog de beste optie. Plaats warmtelampen, gaskappen of een heteluchtkanon om de temperatuur boven het vriespunt te houden. Hou ook ramen, deuren en ventilatieschachten van de technische ruimte gesloten.

Tip 5: Controleer regelmatig je voer

Controleer regelmatig op de hoeveelheid voer en probeer rekening te houden met een ruime besteltijd. Bereken en bestel de juiste hoeveelheid voer zodat het passend is voor de beschikbare silo’s. Wist je dat je bij ons ook strooizout kan verkrijgen? Probeer voor je eigen veiligheid en voor de veiligheid van onze collega’s je erf zo veel mogelijk sneeuw- en ijsvrij te houden.

Scroll naar top