Blogs

Ostrea Zeeschelpenkalk

ostrea-zeeschelpenkalk

Bekalken met Ostrea Zeeschelpenkalk:

Voor het bodemleven in het algemeen is een goede zuurgraad erg belangrijk. O.a. de stikstofvastleggende bacteriën zijn erg gevoelig voor een lage pH. Bekalking van een zure grond bevordert dus de stikstofvastlegging door bodemorganismen.
Verder verhindert bekalking de uitspoeling van fosfor. Het vormt er calciumfosfaat mee, dat weinig oplosbaar is, maar toch voldoende fosfor ter beschikking van de planten stelt. Bekalking verbetert ook de magnesiumvoorziening, door de stijgende pH en door het magnesium dat kalkmeststoffen doorgaans bevatten.

Verhogen van de zuurgraad

Om de pH te verhogen en de grond minder zuur te maken, zijn er voornamelijk twee middelen: kalk strooien en bodembewerking. Door bodembewerking brengt men lucht in de grond, zodat het gevormde koolzuurgas beter kan ontsnappen en de grond kan opdrogen, waardoor de poriën weer met lucht gevuld worden.

Door kalk te strooien, veroorzaken we in de grond chemische reakties, (namelijk binding van de vrije waterstofionen) die de pH omhoog brengen. Bekalking verbetert bovendien de bodemstruktuur.

De belangrijkste kenmerken van zeeschelpenkalk zijn:

  • Het is een kalkbron welke wordt gewonnen uit de Noordzee.
  • Het heeft een langdurige buffering en is daardoor in staat langdurig als H+ buffer te fungeren.
  • In tegenstelling tot fijne landbouwkalk heeft Ostrea geen nadelige invloed op het bodemleven.
  • Het is rijk aan mineralen en sporenelementen.

Toepassing: Het product kan gewoon door middel van een kunstmeststrooier op het land worden gebracht.

Zeeschelpenkalk is zowel gezakt in 25 kg zakken als in bigbag verkrijgbaar bij Feijen diervoeders en kunstmest. Ook levering in bulk is in overleg mogelijk.

Download hier de folder van Ostrea Zeeschelpenkalk…

Voor meer informatie over Ostrea Zeeschelpenkalk kunt u contact opnemen met uw bedrijfsadviseur van Feijen.

Scroll naar top