Algemene informatie voor optimale grasgroei

Naast het bemesten van uw graspercelen hebben ook andere zaken invloed op uw grasproductie, namelijk: Bodemkwaliteit en Zodekwaliteit. Ook vindt u op deze pagina een overzicht van de belangrijkste mineralen en hun invloed op grasgroei.

Bodemkwaliteit

Bij bodemkwaliteit moet u o.a. denken aan het op orde brengen van de zuurtegraad van uw grond, onderaan de pagina kunt u een artikel downloaden met veel informatie hierover. Daarnaast is het voor de bodemkwaliteit belangrijk om geen structuurschade te veroorzaken met machines. Ga daarom pas uw grasperceel op met machines als uw perceel voldoende opgedroogd is, en voorkom te veel druk op een plek door te zwaar materieel met slechte drukverdeling. Het bodemleven op een verdicht perceel heeft moeite met het beschikbaar maken van nutriënten voor de plant, en planten kunnen op een verdicht perceel minder makkelijk wortelen waardoor zij minder nutriënten en vocht op kunnen nemen. Daarnaast heeft een verdicht perceel eerder last van wateroverlast en droogte. 
Kortom een gezonde bodem is minder gevoelig voor uitspoeling en vervluchtiging van nutriënten, en geeft meer nutriënten af op het moment dat het gewas hierom vraagt. Door middel van het aanbrengen van kleimineralen kan op uw bedrijf het bodemleven gestimuleerd worden.

Zodekwaliteit

Om veel en goed ruwvoer te winnen is het noodzakelijk om een dichte zode met de juiste grassen te hebben. Onkruiden, molshopen en holle plekken hebben negatieve invloed op de opbrengst en kwaliteit van uw gras. Het is daarom belangrijk om op tijd onkruid te bestrijden. Door nieuwe middelen is het tegenwoordig mogelijk om niet alleen in het voorjaar, maar ook in het najaar onkruid te bestrijden. Door in het najaar onkruid te bestrijden staat uw zode er voor de eerste snede optimaal bij. Vraag uw onkruidbestrijder naar de mogelijkheden.
Het wiedeggen van uw grasperceel in het voorjaar zorgt ervoor dat dode plantresten losgetrokken worden zodat uw zode lucht krijgt en beter uitstoelt. Het doorzaaien van uw zode met speciale hiervoor gemaakte machines is zinvol om kale plekken op te vullen zodat onkruid geen kans krijgt. Grasland vernieuwen is een dure aangelegenheid. Het nemen van maatregelen om de zodekwaliteit hoog te houden voorkomt het vroegtijdig vernieuwen van grasland.

Mineralen in de bodem

Er zijn een aantal elementen in de bodem die van invloed zijn op de groei van het gras, zoals Stikstof, Fosfaat, Kalium, Calcium en Magnesium.

Download hier een artikel over de invloed van deze elementen op grasgroei.

TOP