Bodem en grasland beter voeden

bodem-gewas-foto-1

Meer eiwit van eigen bodem, dat wil toch iedere melkveehouder? Onze adviseurs helpen je het beste van je eigen land te halen en dat begint al in het voorjaar!

Onze adviseurs zijn weer druk bezig om de bemestingsplannen op te stellen. Door een mestmonster te nemen van de drijfmest kun je nog preciezer bepalen hoe je gaat bemesten. Zo kan je in combinatie met de kunstmest de juiste stikstofgift geven voor de eerste snede. De stikstofgift kun je afstellen aan de hand van wat je wil gaan oogsten. Sommigen willen de eerste snede juist wat korter oogsten, met wat meer pit erin. Je ziet dat degenen die de eerste snede kort en pittig oogsten deze vaak gelijktijdig met een tweede of derde snede voeren. En zo zijn er ook weer veehouders die juist veel massa van de eerste snede willen om die alleen te gaan voeren. Hier past weer een andere stikstofgift bij. Deze keuzes en de mogelijkheden op je erf maakt dat je kan bepalen hoeveel meststoffen je gaat aanwenden.

Met het nieuwe ruwvoerseizoen in het vooruitzicht deelt melkveeadviseur Stef tips om het maximale uit je ruwvoer te halen.

Mest verdunnen loont

Elk jaar wordt er in het voorjaar de basis gelegd voor een goede 1e snede. Hoe dit op verschillende bedrijven gebeurt is erg verschillend. Waar de een werkt met verdunde mest (vaak wordt er verdund tot 3kg N per kuub mest dit geeft qua rendement het beste resultaat), wordt er op andere bedrijven gekozen om dit niet te doen. Door de ervaring van afgelopen jaren en studies naar het verdunnen van drijfmest zien we hier steeds betere ervaringen mee. Het is om het even of dit gebeurt door veel spoelwater in de put, water toe te voegen tijdens het mixen of door middel van sleepslangen. Al deze manieren geven een positief effect op de verdeling van de mest en benutting van de stikstof.

Als de bodem zo ver is kan er pas bemest worden!

Onze bedrijfsadviseurs doen er alles aan om jouw land zo goed mogelijk te voorzien in de juiste meststoffen. Benieuwd wat het beste past onder jouw omstandigheden? Neem dan contact op met een van onze adviseurs!

Scroll naar boven