De eerste snede zit weer in de kuil, maar wat moet je nu met je land? Kies je ervoor om te gaan weiden op het gemaaide perceel? Of om het land klaar te maken voor de tweede snede? Bij deze keuze is het belangrijk om het verschil in bemesten mee te nemen. Hieronder de do’s en dont’s als het gaat om het bemesten bij de keuze voor weiden en voor maaien.
Je kiest om te weiden…
1.Feijen adviseert geen drijfmest meer uit te rijden voorafgaand aan het weiden.
2. De percelen waar vanaf nu geweid gaat worden, geef je 27 kg N (70 kg Novurea S, 100 liter PB, 100 kg kas). Weidepercelen om de 4 weken kunstmest blijven strooien, tot en met mei 27 kg N per keer, en vanaf juni 14 kg N (50 kg kas), Vanaf juni ook 100 kg kali 60 strooien op weidepercelen. Feijen kan hier een Blending van maken.
3. Wissel weidepercelen elke snede af met maaipercelen. Zodra een weideperceel de volgende snede gemaaid gaat worden, dan weer bemesten volgens het advies van maaipercelen.
Je kiest ervoor om het land klaar te maken voor het maaien…
1.Wij raden aan om op het gemaaide perceel kunstmest te strooien om het weer klaar te maken voor de volgende snede, hieronder een handig overzicht.
2. Weidepercelen die weer gemaaid gaan worden, moeten wél eerst met drijfmest bemest worden.
3. Bemest met de juiste hoeveelheid drijfmest.
2e ronde maaien – 15 – 20 ton drijfmest
3e ronde maaien – 10 – 15 ton drijfmest
4e ronde maaien – 5 – 10 ton drijfmest
4. Verdun drijfmest met water (25-50%). Water geeft namelijk een beter benutting van drijfmest. De drijfmest wordt hierdoor zachter voor het gewas. Dit resulteert in een snellere hergroei.
Weet wat je bemest!
Door goed te bemesten, verbetert de mineralenkringloop op jouw bedrijf. Als er goed bemest wordt, haal je meer eiwit en fosfor uit de bodem en daarmee optimaliseer je de ruwvoeropbrengst.
Hoeveel stikstof, fosfaat en kali bevat een kuub drijfmest? En bevat dierlijke mest voldoende organische stof om het gehalte in de bodem op peil te houden? Bij Feijen vinden we het belangrijk om bij te dragen aan het optimaliseren van jouw ruwvoeropbrengst, schakel dus bij vragen je adviseur in!