Droogte? Zo hou jij de kwaliteit van je gras hoog

Grasland

Voldoende regen is cruciaal voor goed gras. Bij (extreem) droog weer is het een enorme uitdaging om je grasland goed te houden. Hoe manage je je perceel, zodat je straks voldoende en kwalitatief goed gras kan oogsten? Wij hebben 6 do’s en don’ts op een rij gezet.

Doe dit wel

1. Wacht met maaien vlak voor het gaat regenen
Het berijden van het land kan namelijk al schade aanbrengen aan het gewas. Staat er nog een tweede snede en laat de regen wel erg op zich wachten? Kies er dan voor om het perceel te beregenen en wacht niet te lang met maaien. De kwaliteit van je gras loopt anders te sterk terug. Echter geldt dat niet als de aar zich begint te tonen, omdat het alle energie nodig is voor de groei van die aar. In dit geval is het dan beter om toch te gaan maaien zodat de groei vanuit de wortel weer gestimuleerd wordt en er weer snel eiwitrijk gras kan groeien.

2. Maai boven het groeipunt
Als je maait, beschadigt het blad en rem je de groei van het gras een beetje. Dat gebeurt bij elke maaibeurt. Wel kun je het gras een handje helpen om sneller en goed te herstellen door altijd boven het groeipunt van het blad te maaien. Dan heeft de plant minder water en energie nodig voor de hergroei. En dat komt goed uit in tijden van droogte. Vuistregel: hou een maaihoogte van 7-8 centimeter aan. Zo blijft de bodem ook beter beschermd tegen zoninstraling.

3. Zaai verschillende grassoorten
Wist je dat er verschil zit in de worteldiepte tussen grassoorten en kruidenrassen? De diepte van beworteling bepaalt voor een groot deel uit welke bodemlaag de plant zijn vocht onttrekt. Heb je een perceel met verschillende grassen, dan zal de variatie in beworteling groter zijn. En dat maakt je perceel beter bestand tegen de droogte. Een grassoort die goed tegen droogte kan is rietzwenk. Kruiden die het grasland droogbestendig maken en zorgen voor een goede beworteling zijn bijvoorbeeld klaver, cichorei en smalle weegbree. Met name rode klaver heeft een diepe penwortel. Daarnaast stimuleert klaver de mycorrhiza-schimmel. Die zorgt weer voor een betere watertoevoer. En wist je dat wormen – met name de pendelaar – ervoor zorgen dat gras diep kan wortelen? Gras gebruikt namelijk de gangen van deze wormen.

Doe dit niet

1. Gemaaid grasland bemesten
Normaal gesproken bemest je gemaaid grasland met kunstmest of drijfmest. Dit raden we af bij langdurig droog weer. Wacht eerst tot er regen valt, zodat de bodem de mest beter op kan nemen en het gras niet ‘verbrandt’.

2. Te vroeg beregenen
Als je te snel beregent, zal het gras minder diep gaan wortelen om aan vocht te komen. Beregen dus alleen als het echt nodig is. Dit komt de wortelontwikkeling alleen maar ten goede. Bij langdurig droog weer hoef je dan niet veelvuldig te beregenen. Een keer de hoeveelheid water die de bouwvoor vast kan houden is voldoende. Meestal is dit zo’n 20-30 mm.

3. Grasland te laat vernieuwen
Bruin, dor gras hoeft niet dood te zijn. Na regenval zie je grasland vaak wel weer groen worden. Is een plant al te ver afgestorven, dan zal het zich niet herstellen na een regenbui of beregenen. Je ziet dan een open plek in de zode ontstaan. Is het aandeel open zode groter dan 15%? Zaai dan door en bekijk of het nodig is om te wiedeggen. Dit zal de dode plantenresten uit het grasland krabben, waardoor de overige planten zich beter kunnen ontwikkelen.

Scroll naar boven