We praten je bij over de eerste snede van 2022, de droogte, de snijmais en meststoffen.
Eerste Snede 2022: hoge suikers, lage eiwitten
De afgelopen tijd zien we steeds meer uitslagen van de eerste snede terug komen. Wat hierbij vooral opvalt is het extreem hoge suiker gehalte. Soms oplopend tot 150-200 gram suiker per kilogram droge stof. Hier tegenover staat vaak een lager eiwit gehalte. Dit alles zorgt ervoor dat er in de meeste gevallen van dit krachtvoerachtige voer maar beperkt gevoerd kan worden. Daarom is het wijs om de komende snedes juist wat eiwitrijker proberen in te kuilen. Dit doe je door te zorgen voor voldoende bemesting en op tijd te maaien. Dit is met name verstandig wanneer deze straks gecombineerd kan worden met de eerste snede.
Grasland na droogte
Op veel plekken zien we de droogte nu echt doorknijpen in het mais maar ook in het grasland. Je doet er verstandig aan om alle percelen na de droogte goed te beoordelen op goede grassen. Op die manier kun je de juiste afweging maken tussen doorzaaien en scheuren. Eventueel in een rotatieteelt met snijmais. Als je tussen de 20% en 30% slechte grassen hebt, kan er het beste gekozen worden voor doorzaai. Bestaat de graszode voor meer dan 30% uit slechte grassen kies dan voor herinzaai!
Stand snijmais
De stand van de maispercelen is heel wisselend. Over het algemeen lijken de opbrengsten wat tegen te vallen. Ook zien we al een aantal percelen de dringende behoefte aan water hebben. De meeste korrels bestaan nog volledig uit melk. Dit betekent dat de oogst nog wel even op zich laat wachten. Maar let vooral bij extreem droge percelen goed op! Door vernoodrijping kan de afrijping hier versneld worden.
Drijfmest uitrijden tot 1 september
Tot 1 september is het nog mogelijk om drijfmest uit te rijden. Door de droogte zien we dat op veel bedrijven dit nog niet gebeurt is. Let er hierbij wel op dat voor de laatste snede de totale hoeveelheid stikstof die gegeven wordt niet te hoog wordt. Bij najaarskuilen die een te hoge stikstofgift hebben gehad zien we vaak hoge ammoniak fracties. Hier heeft in koe in de praktijk meer last dan gemak van!
Na 1 oktober en wil je de graszode toch nog wat extra power meegeven? Dan kan het ook verstandig zijn om ook eens een kalkbemesting te overwegen. Dit verhoogt niet alleen de pH van de bodem maar activeert ook het bodemleven. Het bodem leven gaat dan voor jou aan het werk en zorgt dat er voedingsstoffen vrij komt voor het gras. Een win-winsituatie!
Wil je weten hoe je het meest uit jouw volgende snedes kan halen, of wil je dat we meekijken met jouw grasland of snijmais? Neem contact op met jouw adviseur.