Graslandbeheer

enerling

Onkruidbestrijding
Om veel en goed ruwvoer te winnen is het noodzakelijk om een dichte zode met de juiste grassen te hebben. Onkruiden hebben een negatieve invloed op de opbrengst en kwaliteit van uw gras. Het is daarom belangrijk om op tijd onkruid te bestrijden. Vraag uw onkruidbestrijder naar de mogelijkheden.

Wiedeggen/doorzaaien
Uw grasperceel in het voorjaar wiedeggen zorgt ervoor dat dode plantresten losgetrokken worden zodat uw zode lucht krijgt en beter uitstoelt. Het doorzaaien van uw zode met speciale hiervoor gemaakte machines is zinvol om kale plekken op te vullen zodat onkruid geen kans krijgt. Grasland vernieuwen is een dure aangelegenheid. Het nemen van maatregelen om de zodekwaliteit hoog te houden voorkomt het vroegtijdig vernieuwen van grasland. Informeer hiervoor bij uw vertegenwoordiger naar de graszaden die Feijen in het assortiment heeft die geschikt zijn voor het doorzaaien van grasland.

Mollen bestrijding
Begin op tijd met de bestrijding van mollen. Mollen hebben een negatief effect op de opbrengst en kwaliteit van het gras. Molshopen zorgen voor veel zand in de kuil. Veel zand heeft een negatief effect op de conservering (boterzuur en rotting) en de smakelijkheid van het kuil. Voor de prestaties van het vee is het daarom belangrijk om de mollen te bestrijden.

Engerlingen
Engerlingen zijn een steeds groter wordend probleem op de droge percelen. Doordat de insecten wortels van het gras wegvreten, kunnen deze onvoldoende vocht en meststoffen opnemen. In perioden van droogte kan het gras zich niet herstellen door nieuwe wortels te vormen. In deze periodes ontstaan dan ook grote dode plekken met losliggende zode’s. Er zijn kunstmestsoorten verkrijgbaar waar engerlingen slecht tegen kunnen. Daarnaast helpt het rollen van een perceel tegen engerlingen. De kans bestaat dan namelijk dat de engerlingen doodgedrukt worden. De beste manier om van Engerlingen af te komen is echter door het perceel te scheuren en er drie jaar bouwland van te maken.

Denk eraan dat dode plekken op tijd doorgezaaid worden als er schade aan de zode is ontstaan.

Scroll naar top