Het nieuwe rVDM: hoe en wat?

New Project (2)

Op 1 januari 2023 is het nieuwe realtime Vervoersbewijs Dierlijke Mest ingevoerd. Dit is de nieuwe digitale methode om dierlijke mesttransporten te melden bij RVO. Het oude papieren VDM is hiermee komen te vervallen. We lichten 3 verschillende situaties van mest afvoeren toe. Wat wordt er van je verwacht bij:

  • Mest afvoeren via een transporteur
  • Zelf boer-boer mest afvoeren
  • Mest leveren aan particulieren

Net zoals bij het oude systeem, is de transporteur verantwoordelijk voor de melding van het mesttransport. De transporteur doet een vooraanmelding, een startmelding en een losmelding. Dit gebeurt allemaal via het e-Cert systeem.

Vooraf
Het e-Cert systeem is te vinden op de website e-cert.nl. Hier log je in met je E-herkenning. Bij de eerste aanmelding moet naam, e-mail en wachtwoord opgegeven worden. Geef hiervoor een actief e-mailadres op en bevestig de e-mail die je direct na het aanmelden ontvangt in de mailbox. Voordat je een mesttransport uitvoert, mest afvoert of mest ontvangt, moet je een account aangemaakt hebben bij e-Cert.

Mestafvoer via transporteur
De transporteur dient altijd een vooraanmelding te doen voordat het transport begint. Hiervoor heeft hij het relatie- / BRS- / mestnummer van de leverancier en de afnemer nodig. De transporteur zal deze altijd bij je opvragen als deze onbekend is. Deze vooraanmelding kan enkele weken voor het transport al plaatsvinden. Bij aanvang van het transport dient de transporteur een startmelding in en na afloop van het transport ook een losmelding. Na de losmelding ontvangen de leverancier en de afnemer een mail van e-Cert om de transporten te bevestigen. Dit moet binnen 7 dagen gebeuren en moet je echt zelf doen. Dat kun je niet door de transporteur laten doen. Als het transport niet binnen 7 dagen bevestigd is, ontvang je een brief van RVO. Wanneer enkele malen een transport te laat gemeld is, zal de NVWA mogelijk een bezoek brengen aan het bedrijf. Iedere partij moet zijn eigen melding doen, om zo de mesttransporten transparant te houden en fraude te voorkomen.

Mestafvoer boer-boer
Voorafgaand aan het transport doe je een vooraanmelding bij e-Cert. Dit kan al enkele weken voordat het transport plaatsvindt. Indien het transport niet door gaat, kun je de vooraanmelding weer intrekken. Als je meerdere transporten naar eenzelfde losadres doet, kun je eenvoudig de geschatte totale afvoer opgeven en het verwachte aantal uit te voeren transporten. Voorafgaand aan het transport doe je dan een laadmelding. Deze laadmelding kun je het best via de e-Cert app doen. Die app vind je op e-cert.nl. Als je op één dag meerdere transporten naar eenzelfde losadres uitvoert, kun je een soort verzamel VDM maken door pas na het lossen van de laatste vracht een losmelding te doen. Dan geef je de exact geleverde hoeveelheid mest door. De ontvanger van de mest krijgt dan een verzoek het transport te bevestigen. Omdat je nu zowel leverancier als vervoerder bent, hoef je zelf de leverantie niet nogmaals te bevestigen. Deze werkwijze geldt ook voor de afvoer naar ‘uit gebruik gegeven gronden’ (code 33) en voor de afvoer via ‘regionale afzet’ (code 71).

Mestafvoer naar particulieren
Voor het afvoeren naar particulieren is het van belang dat particulieren een relatienummer hebben bij RVO. Particulieren met paarden zouden deze al moeten hebben, omdat ze de paarden ook bij RVO moeten melden. Particulieren die nog geen relatienummer van RVO hebben, kunnen deze eenvoudig aanvragen door met hun DigiD in te loggen bij mijn.rvo.nl. Hier vullen ze enkele contact gegevens in en dan krijgen ze een relatienummer. Dit relatienummer geven ze door aan de leverancier van de mest. Particulieren hoeven de mesttransporten niet te bevestigen als ontvanger bij e-Cert. Dus wanneer je als veehouder eenmalig het relatie- / BRS- / mestnummer van de particulier hebt opgegeven, is de particulier verder vrijgesteld van administratieve lasten.

Heb je verder nog vragen over het nieuwe rVDM? Neem dan contact op met onze mestspecialist Jan Willem Meijer.

 

 

Dit artikel is geschreven door onze partner Bernard Jansen van Agra-Matic Mineraal

Scroll naar boven