Het is belangrijk om het jongvee in de zomer te weiden. Als vaars of koe zullen ze dan geen problemen hebben met weiden en ook meer weidegras opnemen. Daarnaast bouwen ze tegelijk mooi weerstand op tegen maag/darmwormen en longwormen. Belangrijke aandachtspunten bij het weiden van jongvee zijn:
- Drinkwatervoorziening en kwaliteit.
- Mineralenvoorziening.
- Ontwormen.
Geboortemaand bepaalt periode van beweiden
Vaak wordt jongvee te lang geweid. De grasgroei in de herfst valt vaak tegen. Het is daarom belangrijk om de pinken weer op tijd op te stallen. Het liefst voor 1 september
- Kalveren die geboren zijn tussen juni en november, kunnen op een leeftijd van 9-12 maanden geweid worden. Bijvoeren kan dan noodzakelijk zijn.
- De kalveren dienen het liefst voor 1 september weer gestald te worden.
- De kalveren die geboren zijn tussen december en mei kunnen beter als drachtige pink de wei ingaan. Deze pinken dienen afhankelijk van de weersomstandigheden voor 1 oktober weer gestald te zijn.
Inscharen naar behoefte
Schaar de jongste jongvee in op etgroen, maar laat ze niet langer dan 14 dagen op hetzelfde perceel lopen.
- Kalveren hebben gras met circa 17% ruw eiwit nodig voor een goede groei.
- De graskwaliteit voor ouder jongvee mag wat minder zijn. Ouder jongvee kun je weiden met een ritme van één tot anderhalve week per perceel.
- Ook naweiden kan een prima optie zijn. Zorg dat er voldoende en smakelijk gras beschikbaar is.
Watervoorziening
Zorg voor voldoende beschikbaar kwalitatief goed drinkwater. Zorg bij drinkwatervoorziening uit oppervlaktewater voor water uit sloten met voldoende doorstroming. Stilstaand water geeft de nodige risico’s op onder andere salmonella of botulisme. Belangrijk is dat de capaciteit van de zelfdrinkers voldoende hoog is.
- Toevoersnelheid van 15 liter per minuut.
- Elke 10 procent moet tegelijk kunnen drinken
- Bij voorkeur uit grote open drinkbakken laten drinken
De voorkeur ligt bij aanvoer van leiding of bronwater. Check dagelijks of het drinkwater nog schoon en goed doorstroomt.
Let op mineralenvoorziening
Ook in de weideperiode zullen de mineralen aangevuld moeten worden.
- Als er tijdens de weideperiode geen mineralen worden verstrekt, ontstaan er tekorten aan zowel Ca, Mg en Na, maar ook aan de sporenelementen. Dit kan onder andere opgelost worden door mineralenemmers in het land te zetten.
- Uit de praktijk horen we vaak berichten dat kalveren van vaarzen vaak zwak en niet levenslustig geboren worden. Bovendien blijken de vaarzen direct na het afkalven vaak vlokken in de eerste biest te bevatten. De oorzaak ligt in veel gevallen bij een tekort aan selenium en koper.
Voorkomen van wormbesmetting
Het is belangrijk om (te) zware wormbesmetting te voorkomen. Preventie en behandeling van long- en maagdarmwormen is maatwerk. Ons advies is om dit met de dierenarts te overleggen. Met behulp van de wormsleutel (via www.parasietenwijzer.nl of de GD) kan eenvoudig worden nagegaan wat mogelijke risico’s op jouw bedrijf zijn.
Vraag handige stroomschema aan, ideaal om uit te printen en in de stal te hangen!
Wil je meer weten of wil je weten wat bij je past om jongvee te weiden? Vraag dan het stroomschema aan, door onderstaand formulier in te vullen. Wij sturen het dan naar je op.
[content_block id=2559 slug=contact-form-1]
Mochten er nog vragen zijn, horen wij dat graag.