Kou remt groei gras, wat betekent dit voor je inkuilproces?

Grasland

Het is de afgelopen paar weken fris geweest. Dat is ook te merken op het land: het gras groeit minder snel.

 

 

Zware snede vraagt om juiste snijlengte en maaihoogte

Een groot deel van de eerste snede is al gemaaid. Over het algemeen staat er een zware snede op de percelen die nog gemaaid moeten worden. Dit gras bevat meer structuur en heeft een lagere verteerbaarheid dan het gras wat afgelopen weken gemaaid is. Meer structuur en lagere verteerbaarheid vraagt meer aandacht voor de haksel-/snijlengte van het gras. Ook aandacht voor maaihoogte is van belang om hergroei te bevorderen.

Keuze inkuilmiddelen gericht op broeiremming

Mocht het mooi en zonnig weer worden zoals voorspeld voor volgende week, dan stijgt het suikergehalte in het gras, daarnaast zal het eiwitgehalte afnemen. Meer suiker en minder eiwit is positief voor de conservering. Melkzuurbacteriën die zorgen voor de conservering hebben namelijk veel suiker nodig. Eiwit heeft een bufferende werking. Minder eiwit resulteert dus in een snellere conservering, omdat melkzuurbacteriën minder zuren hoeven te vormen om de kuil stabiel te krijgen. Veel melkzuur in combinatie met meer structuur in het gras maakt een kuil helaas wel broeigevoeliger, melkzuur is namelijk brandstof voor gisten die broei veroorzaken. Meer structuur/grover voer is vaak moeilijker aan te rijden waardoor er meer zuurstof in de kuil achter blijft. Feijen raadt daarom aan om het gras niet te droog in te kuilen, en inkuilmiddelen te gebruiken die gericht zijn op het remmen van broei.

Onze adviseurs helpen je graag

Vind je het lastig om het maaimoment, de juiste haksellengte/snijlengte of maaihoogte te bepalen? Dan staan onze melkveespecialisten voor je klaar.

Scroll naar boven