Meer melk door vaker voer aanschuiven

aanschuifrobot in voergang

In onze audits benoemen we het wel vaker: schuif regelmatig je voer aan. In een artikel op Veeteelt werd dit maar weer eens bevestigd.

Onze zuiderburen hebben hier een gedegen onderzoek naar gedaan, en wat blijkt: vaker aanschuiven kan een halve liter per koe per dag extra opleveren!

Halve liter per koe per dag extra

Elf keer per dag (automatisch) voer aanschuiven levert een halve liter melk per koe per dag meer op dan drie keer per dag voer aanschuiven, bijvoorbeeld met een wiellader.  Dit concludeert het Proef- en Vormingscentrum voor Landbouw (PVL) in het Vlaamse Bocholt uit een onderzoek naar verschillende vormen van voer aanschuiven. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met de Thomas More Campus in Geel.

Elf keer versus drie keer

In het onderzoek werden op hetzelfde bedrijf een automatische voerschuiver vergeleken met een wiellader met schuif. In vijf periodes van 12 tot 20 dagen werd het voer afwisselend met de wiellader en automatisch aangeschoven. De wiellader kwam hiervoor drie keer per dag in actie, terwijl de aanschuifrobot in een etmaal elf keer rond ging,

Methode minder belangrijk

In de perioden dat het voer met de wiellader werd aangeschoven, gaven de koeien gemiddeld 30,9 liter melk per dag. Bij automatische aanschuiven was dat ruim een halve liter meer: 31,5 liter per dag. ‘Vaker voer aanschuiven is gunstig voor de melkproductie’, concluderen de onderzoekers. ‘Hoogst waarschijnlijk is de methode van voer aanschuiven daarbij niet van belang. Als met de wiellader elf keer op een dag was aangeschoven, was waarschijnlijk hetzelfde resultaat bereikt’, denken ze.

 

Bron: Veeteelt.nl

Scroll naar boven