Boxen en iglo’s

Het is zo’n mooi gezicht: de allerkleinsten in de stroboxen of iglo’s. Maar wist je ook dat hier wat gevaren op de loer liggen? Lees hieronder ons advies over iglo’s en boxen.

Wil je advies over boxen en iglo’s ?
contact jongvee

De eerste 14 dagen in eenlingboxen

Pasgeboren kalveren zijn de toekomst voor je melkveebedrijf. En daarom is het heel belangrijk dat ze een goede start meekrijgen. Huisvesting is hier ook een belangrijk onderdeel van.

Een jong kalf heeft nog niet voldoende afweerstoffen opgebouwd. Wanneer de besmettingsdruk hoog is en de overdracht van kalf naar kalf makkelijk  gaat kunnen ziektekiemen snel toe slaan.

Daarom is het belangrijk om jonge kalfjes de eerste 14 dagen individueel te huisvesten. Niet alleen om gezondheidsproblemen te voorkomen, maar ook zodat je de voeding, mest en verdere gezondheid goed kunt controleren.

Daarna, naar de groepshuisvesting

Na 14 dagen kunnen kalveren over naar de groepshuisvesting. Dit kun je op verschillende manieren realiseren.

 • Volledig op stro
 • Strohok en roosters
 • Groepsiglo’s buiten gehuisvest

Er zijn vast meerdere manieren om je kalveren te huisvesten, maar wij kijken naar wat het beste voor jouw kalveren is. Welk systeem je qua huisvesting ook hanteert, ga bij voorkeur voor een all-in all-out systeem. Dit houdt in dat je de kalveren als groepjes van dezelfde leeftijd bij elkaar in het groepshok doet en dat ze hier dan de gehele periode blijven. Zonder dat er tussendoor kalveren bijkomen of weggaan. Ze gaan dan dus als groep door naar het volgende hok. Zo verlaag je de kans op ziektes of dat nieuwe kalfjes de ouderen weer besmetten.

Wij adviseren om de kalveren totdat ze 6 maanden zijn, op stro te houden en ze daarna pas naar de roosterhokken te verplaatsen. De klauwtjes zijn eerder nog niet volgroeid. Doe je ze dus eerder dan 6 maanden naar de roosters, dan kan dit pijnlijk voor ze zijn. Vaak zie je dan ook dat ze even achteruitgaan in groei. Houd je ze langer op stro, dan zijn ze dus sterker als ze op de roosters komen en groeien ze vlot door.

Wanneer het groepshok leeg is, kun je het schoonmaken en ontsmetten, daarna kunnen de volgende kalveren er weer in.

Niet alleen het soort hok is belangrijk voor het kalf. Ook het klimaat is belangrijk voor een optimale huisvesting. De beste temperatuur voor jonge kalfjes ligt tussen de 15 en 25 °C. Met deze temperaturen kan een kalf zichzelf goed warmhouden. Temperaturen onder 15 en boven 25 °C kost een kalfje veel energie en daardoor groeit het kalf minder goed.

Wanneer temperaturen lager worden dan 15 °C zijn extra maatregelen nodig. Zeker in combinatie met een te hoge luchtsnelheid (hoger dan 0.2 m/s) is het belangrijk om je kalveren te voorzien van extra warmte. Dit kun je doen met een kalverbodywarmer, warmtelamp voor de jongsten, een dik pak stro en het voorkomen van tocht. Benieuwd hoe de huisvesting van jouw kalveren is? Wij kijken graag eens mee.

Optimaal comfort voor jonge kalfjes?

Je wilt graag dat het comfort voor jonge kalveren zo optimaal mogelijk is. Maar wat verstaan we onder comfort en hoe kun je dit realiseren? Wij leggen het je hieronder uit!

biest-foto-2

Een optimaal comfort voor kalveren bestaat uit 5 belangrijk punten:

 • Ligbed
  Voor de gezondheid en groei van een kalf is een schoon, droog en ruim ligbed belangrijk. Dé test: Als je met je knieën op het stro gaat moet je droge knieën houden. En het moet niet tochten. Huisvest je de kalveren buiten in iglo’s? Zorg er dan voor dat ze beschut staan tegen zon, regen en wind.
 • Licht
  Voldoende licht is belangrijk voor de gezondheid van een kalf, maar ook handig voor de veehouder zelf. Zodat je de controle goed kunt uitvoeren.
 • Lucht
  Je moet goed ventileren, zodat de luchtvochtigheid laag blijft en er voldoende frisse en verse lucht beschikbaar is bij de kalveren. Met een temperatuur tussen de 15 en 25°C.
 • Hygiëne
  Werk hygiënisch en houd de drinkemmers, voerbakken en de hokken schoon. Voor elk kalf een eigen emmer en een schoon hok. Zo voorkom je kruisbesmetting.
 • Arbeid & Voeding
  Goede looplijnen zijn van belang om versleep te voorkomen. Start altijd bij de jongsten en werk dan door naar de oudere kalveren. De juiste voeding is ook belangrijk voor de kalveren. Bekijk kritisch wat je kalveren nodig hebben en geef het zoals de adviseurs of het etiket aangeven.

Contact
opneem'n

contact jongvee

Wil je meer advies over
boxen en iglo’s ?

Scroll naar boven