Vliegenbestrijding

Vliegen, vliegen en nog eens vliegen. In de stal, bij de kalveren, op het terras, in het tanklokaal en ga zo maar door. Onze melkveespecialisten adviseren je om vliegenbestrijding voor te zijn. Hoe ga je dan te werk?

Wil je advies over vliegenbestrijding ?
contact jongvee

'Wanneer je vliegen bestrijdt
op het moment dat
je de vliegen ziet, wordt het
dweilen met de kraan open.
Door juist de maden
te bestrijden voorkom
je een vliegenplaag'

De vliegen die je ziet zijn slechts 15 procent van de totale populatie, de andere 85 procent zijn maden. Vliegen bestrijden zal je naar verhouding vele malen meer kosten dan dat je op tijd met maden- en vliegen bestrijding begint. En wanneer je maden en vliegen op tijd bestrijdt, voorkom je een vliegenplaag.

Gevolgen van vliegenoverlast

Kalveren en koeien krijgen stress van vliegen. Waardoor hun weerstand verlaagd. Doordat ze geïrriteerd raken, liggen ze minder. Het vee gaat dichter bij elkaar staan, waardoor hittestress toeneemt. Ook is de overdracht van ziekten veel groter. Net als groeiachterstand door de stress.

vliegenbestrijding-1

Het voorkomen van een vliegenplaag

In een vliegenprotocol om vliegen tegen te gaan, moeten de volgende twee zaken centraal staan:

  • Het voorkomen van vliegen.
  • De maden en vliegen afdoden.
Stap 1. Goede hygiëne

Maak drinkemmers dagelijks schoon en ruim voerresten op. Spuit de kalveriglo’s direct na gebruik schoon en ontsmet hem. Mest het ligbed van stro iedere drie tot vier weken uit. Dit zijn de juiste handelingen voor een goede hygiëne.

 

 

Stap 2. Op tijd beginnen met de behandeling op je juiste plek!

Als de laatste nachtvorst is geweest en de dagtemperatuur boven de 15 graden komt, dan is het een goed moment om te starten met de voorbereidingen voor jouw vliegenprotocol. Zorg ervoor dat madendood een onderdeel van het vliegenprotocol is en begin op tijd met het gebruik hiervan. Zo kun je een enorme plaag voorkomen.

Houd de vliegendruk zo laag mogelijk door met de juiste regelmaat de behandeling te herhalen.

Stap 3. Gebruik hulpmiddelen

Onze meest verkochte hulpmiddelen zijn Neporex (tegen maden) en Agita (tegen vliegende vliegen).

Toepassing en dosering Neporex
Strooi, giet of spuit de aangegeven dosis op kweekplaatsen voor vliegen. Dit zijn plaatsen zoals mest, afval, vocht en organisch afval. Herhaal dit elke 4 weken
- Strooien: 500 gram per 20 m2
- Gieten: 500 gram per 20 liter water, per 20 m2
- Spuiten: 500 gram met 2 – 8 liter water, per 20 m2

Toedienen en dosering Agita 10 WG
Los per 100 m² vloeroppervlak(wat correspondeert met 200 tot 300 m² muur-plafond oppervlak) 250 gram Agita 10 WG op in 160 ml water. Mix en roer grondig de benodigde hoeveelheid Agita 10 WG door de juiste hoeveelheid lauwwarm water in een aparte bak totdat een strijkbaar mengsel is ontstaan. Bestrijk per 100 m² vloeroppervlak minimaal 20 plaatsen van ongeveer 10 x 30 centimeter, waar vliegen zich graag bevinden, zoals warme en zonnige binnenmuren, hokafscheidingen, deurstijlen en raamkozijnen.

Contact
opneem'n

contact jongvee

Wil je meer advies over vliegenbestrijding?

Scroll naar boven