Melkvee

Als een pink ongeveer 2 jaar is, krijgt het haar eerste kalf. Vanaf dat moment noemen we ze dan ook geen pinken meer, maar vaarzen. En dan begint het mooie werk: melken!

Een vaars wil je zo gezond mogelijk houden door aandacht te geven aan voeding, comfort en hygiëne. Hoe gezonder de koe, hoe meer melk deze kan geven.

Ons melkveeteam steekt graag de handen uit de mouwen bij jou op het erf. Een goede melkopbrengst komt namelijk niet zomaar aanwaaien, daarvoor moeten alle randvoorwaarden in orde zijn. Zo wil je het optimale uit je eigen ruwvoer halen en wil je de koeien hygiënisch en gezond houden. Bekijk hier onze unieke Feijen-aanpak.

Bekijk alle adviezen rondom melkvee hieronder.

‘Met gezonde koeien melk je stressvrij voor koeien en melkveehouder’

Ruwvoer

Goed voer is belangrijk. We willen dan ook het meest uit éigen voer halen en alleen het hoognodige met krachtvoer aanvullen. Alles over ruwvoer, inkuilen en mengen lees je hier.

Vruchtbaarheid

Niet geheel onbelangrijk: de voortplanting! Vruchtbaarheid is een ingewikkeld proces. De stoffen die bij dit proces komen kijken, zijn complex en gevoelig voor stress en infecties. Wij vertellen je graag wat je kan doen om de voortplanting en vruchtbaarheid te bevorderen.

Droogstand

Tijdens de droogstand produceren de koeien geen melk. Deze periode duurt zes weken waarvan in de eerste twee weken de uier moet opdrogen. De laatste vier weken zijn voor de geboorte van het kalf. In de droogstandsperiode is alles gericht op een vloeiende start van de lactatie, waarin de koe zo snel mogelijk weer in de positieve energiebalans terecht komt.

Rantsoen

Rantsoen is alles wat een koe vreet. Dus het ruwvoer én het krachtvoer samen. Bij het samenstellen van een goed rantsoen komt veel nutritionele kennis kijken. Doordat de adviseurs die op jouw erf komen die kennis hebben, kunnen zij als geen ander de beste samenstelling maken. Ze starten met het analyseren van de kuiluitslagen en maken vervolgens een krachtvoersamenstelling die daar perfect op aansluit.

Mineralen

Net als de mens heeft een koe ook vitamines en mineralen nodig. Aan de hand van melkcontroles weten we precies hoeveel mineralen een koe nog kan gebruiken om goed gezond te blijven. Deze mineralen voegen wij toe aan het krachtvoer. Maar daarnaast kun je ook nog mineralen los aanvoeren. Wij hebben 5 soorten mineralenmixen in ons assortiment.

Klauwen

De klauwen van koeien verdienen veel aandacht. Kreupele koeien zien we liever niet. Uiteindelijk is alle energie die onnodig verloren gaat aan zere klauwen zonde. Daarom zijn wij alert op beginnende pijn aan klauwen, omdat we dan nog snel en eenvoudig kunnen ingrijpen.

Hittestress

Bij temperaturen boven de 20 graden kan een koe al last krijgen van de warmte. Dit kan resulteren in lagere melkvetgehalten, mindere melkproductie, een verminderde klauwgezondheid en uierontstekingen. Geen pretje dus.

Bodem- en gewasvoeding

Om je percelen optimaal te bemesten, bepaal je eerst de behoefte van die percelen. Die is afhankelijk van grondeigenschappen en gebruiksdoel.

‘Een goede melkopbrengst komt niet zomaar aanwaaien’

Scroll naar boven