Droogstand

Tijdens de droogstand produceren de koeien geen melk. Deze periode duurt zes weken waarvan in de eerste twee weken de uier moet opdrogen. De laatste vier weken zijn voor de geboorte van het kalf. In onze werkwijze is alles gericht op een vloeiende start van de lactatie, waarin de koe zo snel mogelijk weer in de positieve energiebalans terecht komt.

Wil je meer informatie over droogstand?
foto-raymond-holtmaat

De periode rondom het afkalven vraagt veel van het lichaam van een koe. In korte tijd kalft de koe af, komt de melkproductie op gang en wisselt het dier van groep en rantsoen. Na het afkalven is de koe extra kwetsbaar door de negatieve energiebalans. Hierbij worden haar reserves aangesproken om de stijgende melkproductie te compenseren. De meeste gezondheidsproblemen, zoals slepende melkziekte, mastitis en lebmaagverplaatsing treden dan ook op na het afkalven, aan het begin van de lactatie.

Optimalisatie van de droogstand is daarom de belangrijkste voorwaarde voor een goede start van de lactatie. En het is van groot belang voor gezonde, langlevende én hoogproductieve melkkoeien.

Geef je droogstaande koeien de meeste aandacht van je hele koppel. We vergelijken het wel eens met een hoogzwangere vrouw, die gun je toch ook het beste comfort?

Tijdens de droogstand spreken we vaak van transitie. Een oudmelkte koe wordt doorgegezet, staat vervolgens droog, komt in de close up fase, gaat over naar de dagen rondom het afkalven en daarna heb je de eerste drie weken van de opstart. Deze transitie haakt aan op klauwgezondheid, uiergezondheid, vruchtbaarheid en ga zo maar door.

Zorg dat de koe in de droogstand op conditie blijft. Ze mag niet groeien maar ook zeker niet afvallen. Geef ze voldoende beweging zodat ze een actieve bloedsomloop behoudt. Het rantsoen moet 6 weken lang hetzelfde zijn en, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, zorg voor voldoende open, schoon, fris en vers drinkwater.

Bij ieder bedrijf past een ander uitgebalanceerd berekend droogstandsrantsoen. We hebben verschillende strategieën met verschillende normeringen die passen bij jouw bedrijfsvoering. Maar welke strategie je ook kiest, het is altijd gericht op een vloeiende start van de lactatie.

Contact
opneem'n

foto-raymond-holtmaat

Wil je meer advies over
droogstand?

Scroll naar top