Hittestress

Bij temperaturen boven de 20 graden kan een koe al last krijgen van de warmte. Dit kan resulteren in lagere melkvetgehalten, mindere melkproductie, een verminderde klauwgezondheid en uierontstekingen. Geen pretje dus.

Wil je weten hoe je hittestress kunt voorkomen?
foto-raymond-holtmaat

Wat is hittestress

Een hoge omgevingstemperatuur in combinatie met een hoge luchtvochtigheid heeft voor melkkoeien grote gevolgen. Denk bij hittestress aan een verhoogde lichaamstemperatuur, een hogere ademhalingsfrequentie, afname in drogestofopname, een verhoging van het celgetal, toename in wateropname, een daling in de melkproductie, slechter drachtig worden en veranderend gedrag. Als vanzelfsprekend heeft een koe die veel produceert meer last van de hitte, dan een koe die minder produceert. De koe kan de warmte niet kwijt.

Hoe kun je het voorkomen

Houd je de koeien binnen? Zorg dan dat de stal zo koel mogelijk blijft. Denk dan aan het isoleren van het staldak, het plaatsen en optimaliseren van ventilatoren, het afdekken van ramen en lichtplaten, het schoon- en drooghouden van ligboxen en het minimaliseren van het aantal vliegen. Bij het weiden is het belangrijk om schaduwplekken te bieden.

Drinkbakken optimaliseren

Drinkbakken moeten altijd goed bereikbaar zijn, zorg dus dat ze groot en open zijn. En vooral schoon. Koeien drinken en eten graag samen. Belangrijk is dus om grote, maar ook meerdere drinkbakken te hebben, zodat er meerdere koppels tegelijkertijd kunnen drinken. De optimale drinktemperatuur is 17 graden Celsius.

  • Controleer de drinkwatervoorziening twee keer per dag op hoe schoon het is.
  • Controleer de doorstroming van het water dagelijks.

Voermomenten

Hittestress heeft gevolgen voor de voeropname per koe per dag. Met onderstaande maatregelen zorg je ervoor dat de koeien smakelijk eten.

  • Maak de voergoot dagelijks schoon.
  • Voer net voor de koele periodes.
  • Voorkom broei door vaker kleinere porties te voeren.

Houd de koeien koel

Bij warmte zoeken koeien continu naar koele plekken in de stal en schaduw in de wei.

Wij raden dan ook aan om koeien overdag binnen te houden en ’s nachts te weiden. Verder is het belangrijk om koeien de ruimte te geven en te blijven koelen.

  • Drijf koeien niet opeen.
  • Plan activiteiten op koelere momenten.
  • Blaas koele lucht op de koeien.
  • Spuit bij temperaturen boven de 26 graden Celsius de koeien nat en koel ze met ventilatoren. Zorg ervoor dat je de uiers drooghoudt.
  • Maak het dak eventueel nat om te koelen.

Pas het rantsoen aan

Het is belangrijk de ruwvoeropname op peil te houden. Vaak wordt het krachtvoer wel gevreten, waardoor de kans op pensverzuring groter wordt. Een minimale opname van 10 kg drogestof uit ruwvoer is de ondergrens.

Natrium­bicarbonaat

Natriumbicarbonaat buffert de zuurgraad in de pens. Bij hoogproductief melkvee met een hoogwaardig rantsoen, schiet de eigen bicarbonaatproductie van de koe via het speeksel vaak tekort. Door natriumbicarbonaat aan het rantsoen toe te voegen, bevorder je het evenwicht in de pens en het helpt om pensverzuring te voorkomen.

Op warme dagen verliest zij veel van deze stof via de urine. Daarnaast zorgt hijgen voor een hogere CO2-uitstoot, waardoor het lichaam meer bicarbonaat nodig heeft om de interne pH op orde te houden. Daardoor komt er weer minder bicarbonaat beschikbaar voor de pens, wat weer leidt tot pensverzuring. Daarom is het raadzaam om op warme dagen natriumbicarbonaat bij te voeren. Zo voorkom je pensverzuring.

Echte topsporters

Wist je trouwens dat een koe eigenlijk een topsporter is? Om te weten hoe het is om te sporten in de hitte, hebben we onze Raymond in een leren pak gehesen en de proef op de som laten nemen. Bekijk hier zijn ervaringen.

Contact
opneem'n

foto-raymond-holtmaat

Wil je weten hoe je
hittestress kunt voorkomen?

Scroll naar top