Klauwen

De klauwen van koeien verdienen veel aandacht. Kreupele koeien zien we liever niet. Uiteindelijk is alle energie die onnodig verloren gaat aan zere klauwen zonde. Daarom zijn wij alert op beginnende pijn aan klauwen, omdat we dan nog snel en eenvoudig kunnen ingrijpen.

Wil je weten hoe je pijnlijke klauwen kunt voorkomen?
Stef

Waarom zijn gezonde klauwen belangrijk?

Een koe met gezonde klauwen is productiever, omdat ze geen energie verliest aan het herstel. En een productieve koe zorgt voor een hoger rendement. Het is dus eigenlijk heel logisch dat gezonde klauwen zo belangrijk zijn.

Hoe kan je pijnlijke klauwen voorkomen?

Zoals bij alle ziektes en aandoeningen, is voorkomen beter dan genezen. Met betrekking tot de klauwen is dit zelfs heel goed te doen. Door regelmatig de klauwen te bekappen, beperk je het risico op verschillende klauwziektes. Naast preventief bekappen zijn voeding, stalhygiëne- en voorzieningen en voetbaden ook erg belangrijk.

Het is belangrijk dat er voldoende structuur in de voeding zit voor een gezonde penswerking. Uiteraard zijn onze adviseurs daar scherp op.

Daarnaast is het goed om aandacht te geven aan stalverbeteringen. Zo kan je bijvoorbeeld een drempel verwijderen of de looproute aanpassen. Daarnaast is het belangrijk om voldoende ruime en comfortabele ligboxen te hebben zodat de koeien eerder gaan liggen.

Verder doe je er goed aan om de koeien regelmatig door een voetbad te laten lopen. Let er dan wel op dat dit op de juiste manier gebeurt.

We kunnen uren doorpraten over klauwen. Is klauwgezondheid een probleem op jouw bedrijf? Neem dan contact op met een van onze vertegenwoordigers. Dan werken we samen naar een oplossing.

Contact
opneem'n

Stef

Wil je weten hoe je pijnlijke
klauwen kunt voorkomen?

Scroll naar top