Jouw jongvee heeft een aanvulling van spoorelementen en mineralen nodig vanuit het voer.
Kalveren krijgen bij hun geboorte een voorraad spoorelementen (bijvoorbeeld zink, koper, selenium, ijzer, jodium) in hun lever mee van hun moeder. Als het kalf geen spoorelementen krijgt, is die voorraad na ongeveer een jaar verbruikt. Daarom hebben jouw dieren een aanvulling nodig. Door krachtvoer te verstrekken houd je de mineralen- en spoorelementenvoorziening op peil. Ouder jongvee proberen we veelal een uitgebalanceerd basisrantsoen te verstrekken. Uit de praktijk blijkt dat juist hier vaak de mineralen, vitaminen en sporenelementen onderbelicht zijn. Wanneer tekorten kenbaar worden is het kwaad al vaak geschied. Klauwen groeien verkeerd, dieren laten de tocht niet zien, pens- en karkasontwikkeling staan onder druk, lichaamsvet neemt de overhand waarbij het geslachtsapparaat en de uier ook te vet worden, met alle gezondheidsproblemen van dien. Zo lopen de kosten (vooral melkderving) al snel hoog op.
Mineralenvoorziening ook in weideperiode essentieel
De verzorging van jouw jongvee met mineralen en spoorelementen tijdens de weideperiode is van essentieel belang voor de gezondheid. Zelden bevat vers gras voldoende mineralen en spoorelementen. Doordat jouw jongvee minder of geen krachtvoer krijgt, neemt de levervoorraad in de loop van het weideseizoen weer af. Dit resulteert na het afkalven in nageboorte-, celgetal- en mastitisproblemen enzovoorts.
Mineralen en spoorelementen aanvullen
Om tekorten en daarmee gezondheidsproblemen te voorkomen dien je jongveemineralen en spoorelementen te verstrekken. Voer in de wei bij voorkeur mineralen via likemmers of likstenen. De bekende KNZ liksteen bevat enkel alleen zout en selenium, daarom hebben we nu ook KeiVit likstenen ontwikkeld zodat je naast zout ook voldoende sporenelementen en vitaminen aanbiedt. Blockemel likemmers zijn ook een goede optie, deze zijn op melassebasis. Het verbruik is wat hoger maar het voordeel is dat de dieren ook wat energie binnen krijgen. In het voorjaar zit er al voldoende energie (suikers) in het gras, maar in het najaar is dit minder, waardoor de likemmers hier mooi op aansluiten. Blijven uw dieren binnen? Denk dan aan het Feijen Jongveemineraal.
Op tijd mineralen aanvullen
Het duurt gemiddeld 2 maanden voordat spoorelementen vanuit het voer actief zijn in het lichaam. Dat komt omdat het spoorelement in eiwitten en in cellen moet worden ingebouwd voordat het actief kan worden. Dieren maken, net als mensen, zelf geen mineralen en spoorelementen aanmaken. Aanvulling via het voer is dus essentieel.
Benieuwd of jouw jongvee voldoende mineralen tot zich krijgt? Neem contact op met jouw adviseur.