Blogs

8 tips voor de weidegang van 2019

1642019_Melkvee_Feijen

Ben jij er klaar voor? Het weideseizoen van 2019 gaat van start. De temperaturen lopen weer op en het gras groeit harder. De koeien kunnen weer naar buiten! Maar hoe laat je de overschakeling van stal naar weide soepel verlopen? Een aantal tips van onze adviseurs om mee te nemen in jouw overweging om al te beweiden of nog niet:

 

 

 

 

1. Draagkracht

Is jouw land klaar om beweid te worden? De draagkracht van het perceel moet goed zijn en dat is helaas niet overal het geval. Dit komt vooral door de vele regen van de afgelopen paar weken.

2. Rustig starten met beweiden

Koeien krijgen in de wei voedsel binnen dat anders is van structuur. Daar moet een koe aan wennen. De pens moet even weer op gang komen om het verse gras goed te kunnen verwerken. Om de pens te laten wennen aan het verse gras, raden wij aan de koeien met een volle pens de weide in te sturen. Zo voorkom je dat de koeien overmatig vreten.

Hoe kun je het beste gaan weiden? Dat verschilt per bedrijf.

 

3. Maak een plan

Hoe kun je het beste gaan weiden? Dat verschilt per bedrijf. Vandaar dat we aanraden om een plan te schrijven. Er zijn verschillende systemen waarvoor gekozen kan worden. Welke je kiest, is afhankelijk van het beweidbare oppervlakte en van het aantal melkkoeien. Denk jij bewust na over hoe je gaat weiden? Dan loop jij een kleiner risico om vast te lopen tijdens het weideseizoen. We gaan graag met je om tafel om een plan te maken en dus ook in het weideseizoen zo stressvrij mogelijk te melken.

 

4. Mestgift

We adviseerden eerder al om weidepercelen anders te bemesten dan maaipercelen. Het is belangrijk om de stikstofgift aan te passen op het wel of niet weiden van de percelen. Vaker kleine beetjes kunstmest werkt beter dan grote giften in één keer. Als je gericht bemest, optimaliseer je de balans tussen energie en eiwit in het verse gras.

Denk jij bewust na over hoe je gaat weiden?

 

5. Rantsoen aanpassen

Koeien krijgen een ander maaltje als ze in de weide staan, als dat ze op stal staan. Logisch dat het invloed heeft op elkaar. Overleg voordat je gaat beweiden daarom met je adviseur hoe je hiermee om moet gaan. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om voor het beweiden veel eiwit te verstrekken.

6. Krachtvoerstations

Stel de krachtvoerstations zo in, dat de koeien ook tijdens de weidegang het krachtvoer voldoende op kunnen nemen.

7. Nieuwe weiders

Jongvee moet weidegang aangeleerd worden. Wij adviseren dan ook vroeg in het voorjaar te starten om jongvee de weide in te doen. Dan is het gras nog het smakelijkste en zijn er minder stressfactoren, zoals hitte.

8. Wormeninfecties

Wees alert op wormeninfecties bij je melkvee tijdens het weideseizoen.

 

Meer info?

Onze melkveespecialisten helpen je graag op weg met de nutritie en verzorging van jouw melkvee en jongvee, om zo optimaal te kunnen melken. Vraag één van onze adviseurs voor meer info.

Scroll naar top