Poah, Feijen,
das mien voer!
Dat horen we graag van onze boeren. En dat voer komt daar niet zomaar. Onze adviseurs komen graag langs bij boeren. Oprechte belangstelling voor de dieren, maar zeker ook voor de boer en het gezin. En dat al sinds 1870. Da’s een heel eind!
Meten is weten. Dat is iets waar je bij ons niet aan ontkomt. Op het oog kunnen zaken er namelijk goed uitzien. Maar als je wilt weten hoe het écht gaat, dan moet je aan het werk. Hoe gaan wij dan te werk? Met onze audit-matige aanpak.
‘En dat al sinds 1870.
Da’s een heel eind!’
Audit aanpak
Een goede melkopbrengst komt niet zomaar aanwaaien, daarvoor moeten alle randvoorwaarden in orde zijn. Zo wil je het optimale uit je eigen ruwvoer halen en wil je de koeien hygiënisch en gezond houden. Daarom stropen wij tijdens onze bezoeken de mouwen op en gaan we aan de slag.
Wij zien dat bedrijven die open staan voor het aanpassen van hun gewoontes en samen met ons verder kijken dan gebruikelijk, duurzamer en succesvoller zijn.
Mest zegt heel veel over de voeropname van de koe. Hoe beter die voeropname, hoe meer melk. Hoewel op het oog de mest er goed uit kan zien, willen wij het liever zeker weten. Daarom komen wij letterlijk stront scheppen. Echt? Ja, echt waar! We analyseren de mest met behulp van een mestzeef.
Ruwvoer krijgt bij ons veel aandacht. Van advies over de bodem en gewassen tot aan oogsten, inkuilen en uitkuilen. Voordat alles aan het voerhek komt te liggen, is alles door ons al onder de loep genomen en berekend. We geven advies over de hakselaar en de voermengwagen. We meten het percentage droge stof en we trainen ook ter plekke even onze spierballen als we aan de slag gaan met deeltjeslengte.
Even voelen, ruiken en de temperatuur opmeten. We geven onze ogen goed de kost als we de kuil bekijken. Daarnaast keuren onze getrainde neuzen de geur van het voer. Zou een koe hier z’n snoet ook in willen steken?
We meten het drogestofpercentage van het totale rantsoen. Wanneer hier een afwijking in zit, zoeken we het product die deze afwijking laat zien. Zit het in de graskuil, maiskuil of in de bijproducten? Dit alles doen we om te bepalen of het rantsoen aansluit bij het berekende rantsoen.
We springen nog net niet zo enthousiast als de koeien in het voorjaar het veld in, maar we zitten er graag met de neus bovenop. Hoe staat het gras erbij, hoe is de verzorging van de grasmat, bemestingsplannen afstemmen op de onttrekking van het gewas en met elkaar afstemmen wat het beste moment is om weidegras aan de veestapel aan te bieden en wat het beste maaimoment is om het gras te gaan oogsten.
Verder lopen we een rondje over het erf en komen onze nutritionisten bij jou in de stal. Hoe staan de koeien erbij? Hoe gaat het met hun klauwen, is de pens goed gevuld, hoe staan de mestroosters en de waterbakken erbij en hoe zijn de melkuitslagen? We bekijken alles vanuit de input/output gedachte: hoeveel kilo droge stof aan voer gaat erin en hoeveel droge stof aan melk komt eruit met de bijbehorende kostprijs. Zo beoordelen we hoe efficiënt de koe, en dus het bedrijf is. Als echte vakmannen (en vrouwen!) ontgaat ons niets.
“Maar jullie zijn toch een mengvoerbedrijf?”
Dat klopt! Maar we kijken pas naar het krachtvoer als we alle andere aspecten goed bekeken hebben. Zijn alle metingen in beeld gebracht? Dan gaan onze adviseurs, tevens nutritionisten, aan de slag met het maken van de perfecte samenstelling passend bij jóúw koeien en werkwijze. Bijkomend voordeel: onze adviseurs hebben bij jou op het erf alles geanalyseerd en gemeten, waardoor zij als geen ander weten welke samenstelling krachtvoer daarbij hoort!
Kijk mee met Feijen: de melkveespecialist die verder kijkt.
Ben je benieuwd naar onze auditmatige aanpak?
Vraag vrijblijvend een audit aan. We stropen graag onze mouwen op!
De fabriek
Wat heel veel mensen niet weten, is dat íedere bestelling maatwerk is. Als er een bestelling bij ons binnenkomt, dan wordt de juiste samenstelling erbij gehaald en gaan de fabrieksoperators aan de slag. De grondstoffen worden samengevoegd, geperst, gehamerd, geplet, gebroken of verkruimeld en vervolgens wordt het gekoeld. Onze fabriek kan door middel van een moderne bypass iedere gewenste deeltjeslengte en oplosbaarheid van bedrijfsspecifieke samenstellingen maken. Uiteindelijk komt het gemaakte voer in de vrachtwagen terecht. Dankzij onze eigen chauffeurs en vrachtwagens draaien we zelfs voor een spoedbestelling onze hand niet om. Maar in het kader van efficiënte ritten krijgen we de bestelling natuurlijk liever een paar dagen van tevoren.
Historie
Het familiebedrijf Th. Feijen & Zn. B.V. is in 1870 ontstaan, toen je koe nog met de korte oe schreef. Het graan wat op het land van de boeren groeide werd in de molen van Theodorus (Dorus) Feijen gemalen om het met paard en wagen in zakken (als veevoer) of via de bakker (als broodmeel) weer terug te leveren. In 1930 brandde de molen af. Waar de molen stond, verrees een voor die tijd moderne fabriek, waar de hamermolen motorisch aangedreven werd. Ook de paarden en wagens werden vervangen en hier kwamen trekkers voor in de plaats.
Tegenwoordig staat de zesde generatie Feijen aan het roer. Tonnie Feijen heeft het stokje van zijn vader Henk overgenomen en is in 1989 bij Feijen begonnen. In 2002 kwam Richard Feijen erbij en nam hij het stokje van zijn vader Tonnie over (ja, nog een Tonnie, handig joh familiebedrijven). Omdat beide Tonnies nog bij Feijen rondlopen, zeggen we Jonge Tonnie en Oude Tonnie. Uiteindelijk werd Oude Tonnie afgekort tot Otje. Otje draagt nog graag zijn steentje bij, dus die kan je nog regelmatig met de vrachtwagen rond zien rijden.
Wij willen het beste voor het vee, maar ook voor de mensen. Daarom hebben we de afgelopen jaren geïnvesteerd op het gebied van milieu en efficiency. Zo heeft onze omgeving nu minder last van reuk, stof en geluid. Wel zo fijn. Neem onze storthal, die hebben we zo ingericht dat we onze aangevoerde grondstoffen zo stofvrij mogelijk kunnen lossen. Kunnen onze buren gewoon de was buiten hangen.