Pak coccidiose aan met goede hygiëne én goed voer

biest-foto-2c

Iedere melkveehouder heeft er wel eens te maken; Coccidiose. Simpel gezegd: diarree. Een vervelend probleem die niet altijd makkelijk op te lossen is. Speelt dit op jouw bedrijf? Dan biedt Kalverbrok Optiflor voor jou een oplossing!

Coccidiose is een darmaandoening die voorkomt bij kalfjes vanaf ongeveer 3 weken tot 6 maanden. Het is te herkennen aan een kalf die vaak perst en slijm of bloed in de mest heeft. De mest is vaak dun en donker tot zwart. De negatieve gevolgen van coccidiose kunnen bijzonder vervelend zijn. Zo kan het kalf uitgedroogd raken, en krijg je te maken met behandelkosten en groeiachterstanden. Hierdoor kan je weer later insemineren en komt de melk ook pas later op gang. Kortom, een op het oog vrij onschuldig probleem kan uiteindelijk flinke nadelige (financiële) gevolgen hebben.

Pak coccidiose aan met goed voer

Problemen voorkom je liever, maar wil je zeker ook oplossen. Daarom hebben we rondom coccidiose de koppen bij elkaar gestoken en gingen we op zoek naar een samenstelling voor kalverbrok die focus heeft op de darmgezondheid van de kalveren. Na uitvoerig testen kunnen we met trots zeggen dat we een succesvolle kalverbrok kunnen aanbieden speciaal voor die bedrijven die te maken hebben met diarreeproblemen bij kalveren. Kalverbrok Optiflor bevat veel makkelijk verteerbare vezels die de darmflora gezond houden, ook zitten er veel zeolieten in die negatieve bacteriën wegvangen en zo zorgen dat de darmflora weer in balans komt. Tevens zorgen deze kleimineralen en lijnzaad voor een beschermlaag in de darmen waardoor parasieten geen vat op de darmwand kunnen krijgen. Vandaar ook de naam Optiflor: dé brok voor gezonde darmen.

Kalverbrok Optiflor voer je samen met goed kalverhooi (voor voldoende eiwit) of met een melkkoeienrantsoen. Als je het met hooi voert, zorg er dan voor dat het in een hooiruif met opvangbak gevoerd wordt zodat het hooi niet in het hok of de mest valt. Coccidiosebesmetting vindt namelijk vooral plaats via de mest in de bek.

Pak coccidiose aan met goede hygiëne

Belangrijk om te vermelden is dat je coccidiose zeker niet oplost met enkel een goede brok. Juist niet! Het aanpakken van coccidiose begint natuurlijk bij goede hygiëne. Hieronder enkele zaken die je kan oppakken om coccidiose tegen te gaan.

  • Het is zeer belangrijk om de water- en voerbakken schoon te houden. Voer en water mag niet in aanraking komen met de mest
  • Neem hygiënemaatregelen uiterst serieus
  • Gebruik een All-in-all-out systeem zodat oudere dieren de jongere niet kunnen besmetten
  • Ontsmet de groepshokken en eenlingboxen na elke ronde
  • Geef ieder kalf tijdens melkperiode een eigen emmer en reinig deze ook goed
  • Pak vliegenbestrijding tijdig aan
  • Voorkom overbezetting in de groepshokken, ga uit van 1 kalf per 5 vierkante meter

Speelt kalverdiarree ook op jouw bedrijf en wil je meer weten over kalverbrok Optiflor? Neem contact op met jouw adviseur.

Scroll naar boven