–LET OP– Onderstaande bericht is per 30 september 2021 niet meer actueel. Op 30 september is bekend gemaakt dat boeren uitstel krijgen tot 31 oktober voor de inzaai van vanggewas na mais.
“Als je geen onderzaai hebt gedaan bij snijmais die op zand of- lössgrond geteeld wordt, dien je voor 1 oktober te oogsten en een vanggewas te zaaien.”
Aldus het RVO. En laat dat nu vanwege de huidige rijping van het mais nog best lastig zijn! Het is namelijk nog maar de vraag of voor 1 oktober de (snij)mais rijp genoeg is. Om die reden is er bij Minister Schouten het verzoek om de vanggewasverplichting uit te stellen van 1 oktober naar 31 oktober neergelegd. Mocht dat verzoek niet ingewilligd worden en wil je nog liever niet de mais oogsten voor 1 oktober, dan zijn er nog enkele mogelijkheden om dit maximaal een maand later (voor 1 november) te oogsten:
- Na snijmais een hoofdteelt zaaien
Er kan gekozen worden om na de snijmais een hoofdteelt te gaan zaaien. In dit geval moet de opvolgende hoofdteelt uiterlijk op 31 oktober gezaaid zijn. De toegestane hoofdteelten zijn spelt, triticale, winterrogge, wintertarwe en wintergerst. Als je hiervoor kiest moet dit wel vóór 1 oktober doorgegeven worden aan het RVO. Dit doe je door het vanggewas op te geven als volgteelt. Het invoeren van de zaaidatum is ook verplicht. Heb je gekozen voor een vanggewas als hoofdteelt? Dan zal de het oppervlakte wintergraan het opvolgende jaar meetellen als bouwland. Als je kiest voor deze hoofdteelt mag je dit gewas niet vernietigen vanaf 1 februari van het opvolgende jaar. Je moet het dan later oogsten als hoofdteelt. En dit kan op zijn vroegst als GPS als de korrel deegrijp is. Goede landbouwpraktijk is hier het uitgangspunt. - Snijmais als MKS oogsten
De andere optie is om te kiezen voor het oogsten van mais als MKS (maiskolfsilage). Ook hierbij geldt dat na 1 oktober een wintergraan als spelt, triticale, winterrogge, wintertarwe of wintergerst gezaaid moet worden. Het verschil met de optie hierboven is echter wel dat deze wintergraan niet een volggewas hoeft te zijn. Je mag deze wintergraan volgend voorjaar dus wel onderwerken. Ook deze keuze zou je voor 1 oktober moeten doorgeven. Je geeft dan aan bij RVO dat je kiest voor MKS met een wintergraan als vanggewas.
DUS:
Als je geen onderzaai hebt gedaan in juni en je wil niet voor 1 oktober je mais oogsten. Dan moet je kiezen tussen een van de twee bovenstaande opties en dit moet ook voor 1 oktober doorgegeven zijn aan het RVO.
Droger oogsten
Ga je voor 1 oktober oogsten? Dan kan je ervoor kiezen om het snijmais droger te oogsten. Dit doe je door het gewas hoger te hakselen. De kolf bevat namelijk minder vocht dan de plant. Je gemiddelde drogestofpercentage en zetmeelgehalte zal daardoor dus stijgen. Ditzelfde geldt natuurlijk als je de snijmais als MKS gaat oogsten.
Inkuilmiddel
We zien dit jaar bij de graskuilen sneller dan ooit broei ontstaan. Door een hogere luchtvochtigheid dan normaal. Voor de maiskuilen verwachten wij hetzelfde de komende tijd. Gebruik daarom een inkuilmiddel als Magniva Platinum 1. Magniva 1 is verkrijgbaar in zakjes van 50 en 200 gram. 50 gram is goed voor 50 ton opbrengst mais, 200 gram is goed voor 200 ton mais. Dit inkuilmiddel zorgt voor:
- minder broei en schimmels
- snel een stabiele kuil
- betere geur en smaak
Geen snijmais maar MKS of CCM? Gebruik dan Magniva Platinum 2. Ook hiervoor geldt een dosering van 1 gram per ton ruwvoer. Let wel op dat MKS zo’n 65% minder tonnen ruwvoer oplevert dan snijmais.
We snappen dat het best taaie materie is, en dat je kan twijfelen over jouw situatie. kom je er niet uit? Neem dan contact op met Jan Willem Meijer, hij kan je alle voors en tegens uitleggen zodat je een goede beslissing kan nemen.