Terugblik zomerperiode

THI

Afgelopen zomer is het bijzonder warm geweest. Samen met Provimi, een van onze partners in mineralen en vitaminen, hebben we afgelopen augustus de temperatuur luchtvochtigheids index (THI) in de stallen gemeten.

Terugblik zomermaanden

Afgelopen zomer zijn er 3 warme periodes geweest. De eerste begon halverwege juni, de tweede warme periode begon halverwege juli en de laatste warme periode was nagenoeg de hele maand augustus. In september is er ook nog een kleine warmte piek geweest. In onderstaande tabel zie je de gemiddelde THI, waarbij je kan zien dat tussen 6 en 18 augustus de THI continu boven de 68 punten lag

Voor een koe is het hard werken bij zulke temperaturen. Een belangrijke graadmeter die aangeeft of de koeien het nog kunnen bolwerken is de rectale temperatuur per individuele koe. Deze temperatuur stijgt overdag tot boven de 39 graden. Een duidelijk bewijs dat de koeien echt hittestress ervaren. De temperatuurverschillen tussen avond en ochtend laten goed zien hoe goed de koe in staat is zichzelf terug te koelen. Hoe beter de koe zichzelf kan terug koelen gedurende de nacht, hoe frisser/beter de koe de volgende dag de hogere temperaturen aan kan.

Gevolgen van de warme periode

Nu de warme periode voorbij is, zien we de rust weer terugkeren in de stallen. De koeien hebben echter wel een flinke klap gehad, we zien de volgende punten veel voorkomen:

  • Verse koeien starten minder goed op
  • De droge koeien zijn minder goed voorbereid op de nieuwe lactatie
  • Lagere melkproductie en BSK van de verse koeien
  • Voeropname blijft achter
  • Meer klauwproblemen
  • Meer uierontsteking en een oplopend celgetal

Hoe nu verder?

Bij de meeste boeren wordt het laatste verse gras nu gevoerd, en er wordt aan de nieuwe maiskuilen begonnen. Voor zowel gras als de maiskuil is het raadzaam om goed te kijken naar de hoeveelheid beschikbare pensenergie om de pensfermentatie en de vorming van microbieel eiwit te houden.
Geef ook extra aandacht aan het opsporen van attentiekoeien. Koeien die minder goed opstarten hebben vaak ook een lagere DS-opname, waardoor er alsnog een risico op slepende melkziekte is. Ook zullen er meer koeien met een verhoogd celgetal zijn

Voorbereiden op de komende zomers

De extreme zomers zullen steeds vaker voorkomen. Daarom is het belangrijk om je hier goed op voor te bereiden. In een eerder nieuwsbericht gaven we je hiervoor al enkele tips.

Meer informatie?
Neem contact op met je adviseur. Of laat een bericht achter via de contactpagina.

Scroll naar boven