Uitleg Nieuw Nederlands Weiden systeem

1642019_Melkvee_Feijen

Met de voorjaar in het vooruitzicht is het goed om weer een na te denken hoe je dit jaar wil weiden. Misschien is het Nieuw Nederlands Weiden wel iets voor jou?

Het nieuw Nederlands weiden is een weidesysteem waarbij een optimum wordt gezocht tussen arbeidsgemak en grasbenutting. Het belangrijkste onderdeel van het systeem is dat de huiskavel in gelijke percelen wordt gedeeld. Van deze percelen kies je een aantal percelen die je wil gebruiken voor de eerste ronde beweiding, dit is jouw weideplatform. Iedere dag krijgen de koeien een nieuw perceel, dit zorgt voor een hoge vers grasopname. Op basis van de dagelijkse grasopname stuur je bij op stal. Hieronder zie je een standaard voorbeeld:

Maaimoment

De percelen die niet gebruikt zijn voor beweiding worden gemaaid. Na het weiden kunnen deze percelen dienen als weideplatform. Begin hierbij een maximale grashoogte van 12 cm. Zorg ervoor dat alleen maaipercelen worden bemest. Het toedienen van drijfmest voor de beweiding heeft een negatieve invloed op de grasopname.

Beweiding

Elke dag verplaatsen de koeien naar het volgende weideperceel. Bij uitscharen moet er nog ongeveer 8 cm aan weidegras staan. Wanneer er meer gras staat zijn de percelen te groot. Staat er minder dan zijn de percelen juist te klein. Zorg er altijd voor dat de voergoot binnen voldoende gevuld is. Ook voordat de koeien naar buiten gaan moet er nog voer liggen.

Scroll naar boven