Vliegenbestrijding 2019

Vliegenbestrijding 19_Feijen

Elke zomer is het weer raak: vliegen!

 

Vliegen, vliegen en nog eens vliegen in de stal, bij de kalveren, op het terras, in het tanklokaal en ga zo maar door… Jongveespecialiste Allisha Hendriks en onze melkveespecialisten adviseren je om vliegenbestrijding voor te zijn. Hoe ga je dan te werk? Allisha Hendriks legt het hier uit.

 

Wanneer je vliegen bestrijdt op het moment dat je de vliegen ziet, wordt het dweilen met de kraan open. Door juist de maden en vliegen te bestrijden voorkom je een vliegenplaag.

 

De vliegen die je ziet zijn slechts 15% van de totale populatie, de rest (85%) zijn maden. Vliegen bestrijden zal je  naar verhouding vele malen meer kosten dan dat je op tijd met maden- en vliegen bestrijding begint.

  • Bestrijd op tijd de maden en de vliegen, zo voorkom je een vliegenplaag.

Gevolgen van vliegenoverlast

Kalveren en koeien krijgen stress van vliegen, hierdoor wordt de weerstand verlaagd. Doordat ze geïrriteerd raken, liggen ze minder. Het vee gaat dichter bij elkaar staan, waardoor hittestress toeneemt. Ook is de overdracht van ziekten veel groter evenals groeiachterstand door de stress.

Het voorkomen van een vliegenoverlast

In een vliegenprotocol om vliegen tegen te gaan, moeten de volgende twee zaken centraal staan:

  1. het voorkomen van vliegen en
  2. de maden en vliegen afdoden.

Goede hygiëne is stap 1

Drinkemmers dagelijks schoonmaken, voerresten opruimen, kalveriglo’s direct na gebruik schoonspuiten en ontsmetten en het ligbed van stro iedere 3/4 weken uitmesten zijn de juiste handelingen voor een goede hygiëne.

Door met de juiste regelmaat de behandeling te herhalen, houd je de vliegendruk zo laag mogelijk.

 Neem contact met ons op

Wat is voor jou de beste aanpak om vliegenoverlast te voorkomen? Neem contact op met één van onze adviseurs.

Scroll naar boven