Wees vliegenbestrijding voor

Vliegenbestrijding 19_Feijen

Elke zomer is het weer raak: vliegen!

 

Vliegen, vliegen en nog eens vliegen in de stal, bij de kalveren, op het terras, in het tanklokaal en ga zo maar door… Jongveespecialiste Allisha Hendriks en onze melkveespecialisten adviseren je om vliegenbestrijding voor te zijn. Hoe ga je dan te werk? We leggen het uit.

 

Wanneer je vliegen bestrijdt op het moment dat je de vliegen ziet, wordt het dweilen met de kraan open. Door juist de maden en vliegen te bestrijden voorkom je een vliegenplaag.

 

De vliegen die je ziet zijn slechts 15% van de totale populatie, de rest (85%) zijn maden. Vliegen bestrijden zal je  naar verhouding vele malen meer kosten dan dat je op tijd met maden- en vliegen bestrijding begint.

  • Bestrijd op tijd de maden en de vliegen, zo voorkom je een vliegenplaag.

Gevolgen van vliegenoverlast

Een kalveren en koeien krijgt stress van vliegen, hierdoor wordt de weerstand van verlaagd. Doordat ze geïrriteerd raken, liggen ze minder. Het vee gaat dichter bij elkaar staan, waardoor hittestress toeneemt. Ook is de overdracht van ziekten veel groter evenals groeiachterstand door de stress.

Het voorkomen van een vliegenoverlast

In een vliegenprotocol om vliegen tegen te gaan, moeten de volgende twee zaken centraal staan:

  1. het voorkomen van vliegen en
  2. de maden en vliegen afdoden.

Stap 1. Goede hygiëne

Drinkemmers dagelijks schoonmaken, voerresten opruimen, kalveriglo’s direct na gebruik schoonspuiten en ontsmetten en het ligbed van stro iedere 3/4 weken uitmesten zijn de juiste handelingen voor een goede hygiëne.

Stap 2. Op tijd beginnen met de behandeling op je juiste plek!

Als de laatste nachtvorst is geweest en de dagtemperatuur boven de 15 graden komt, dan is het een goed moment om te starten met de voorbereidingen voor jouw vliegenprotocol. Zorg ervoor dat madendood een onderdeel van het vliegenprotocol is en begin op tijd met het gebruik hiervan. Zo kun je een enorme plaag voorkomen.

Door met de juiste regelmaat de behandeling te herhalen, houd je de vliegendruk zo laag mogelijk.

 

Neem contact met ons op

Wat is voor jou de beste aanpak om vliegenoverlast te voorkomen? Neem contact op met één van onze adviseurs.

Scroll naar boven