Hoe houd je genoeg voederwaarde van eigen land met de droogte?

Feijen_droogte_2019

Gras en maïs zijn de belangrijkste gewassen om straks in de winter een goed rantsoen voor te kunnen schotelen aan melkvee. Daarnaast is het ook belangrijk om zoveel mogelijk van eigen land te halen. Nu is het de laatste weken erg droog en zo lijkt het, is het de komende weken ook nog steeds droog. Hoe bescherm je de gewassen nu tegen de droogte, zodat je straks genoeg voederwaarde in de kuil hebt zitten? En hoe zit dat met de voederwaarde van weidepercelen? Wat te doen met je vee? Wel of niet buiten?

 

 

Maïs

Dag en nacht droogte zorgt er voor dat maïs aan vochtgebrek lijdt, wat te zien is aan de krullende bladeren. De maïsplant krult om zo zuinig met water om te gaan en zichzelf te beschermen tegen de zon, wat weer groei tegenhoudt. In de nacht kan het nog herstellen, dat kun je zien aan de bladeren, ze krullen in de vroege ochtend wat minder. Herstellen de bladeren niet? Dan adviseren we om te beregenen. Voor en tijdens de bloei heeft maïs voldoende vocht nodig, dus wees er op tijd bij om straks een goede voederwaarde in de kuil te krijgen.

Gemaaid grasland

Gemaaid grasland zou normaal gesproken bemest worden met kunstmest of drijfmest. Feijen raadt het momenteel af om te bemesten. Ons advies is om eerst te wachten tot er wat regen valt, zodat de bodem de mest beter op kan nemen. Moet er nog gemaaid worden, wees dan voorzichtig: het berijden van het land kan al schade aanbrengen aan het gewas. Wacht dus met maaien tot vlak voor het gaat regenen. Als er nog een tweede snede staat, loopt de kwaliteit wel sterk terug als je die laat staan tot het weer gaat regenen, daarom raden we aan om te beregenen als dat mogelijk is. Kun je niet alles tegelijk beregenen, knip dat op in etappes.

Weidepercelen

Als gras last krijgt van droogte, schiet het door, wat de smakelijkheid en bijgroei niet ten goede doet. Het aanbod van vers gras is minder, koeien nemen minder op en dat doet de melkproductie dan weer niet ten goede. Een mogelijkheid is om even te wachten met weiden en in de stal bij te voeren. Dan voorkom je ook dat koeien op het heetste van de dag in de weide staan.
Een andere optie is om koeien ’s nachts de weide in te doen, zodat ze af kunnen koelen. Als er weinig gras in de weide staat, gaat onze voorkeur uit naar een weide dicht bij de stal. Zo kunnen de koeien op stal volop bij vreten.

Schoonmaaien weides

Koeien moeten genoeg droge stof binnen krijgen om goed te kunnen blijven produceren. Door de droogte kan het zo zijn dat er in het weiland alleen gras groeit waar mest ligt. Raadzaam is het dan ook om weides schoon te maaien voor het weer gaat regenen. Zo ontstaat er een mooie schone weide nadat er weer voldoende water is gevallen.

Bedrijfsspecifieke aanpak

Uiteraard is het geheel bedrijfsspecifiek wat je kan en wil met je eigen land en met het voer voor je koeien. Voor een bedrijfsspecifieke aanpak om met de droogte om te gaan, kun je contact opnemen met één van onze melkveespecialisten.

Scroll naar top